Des d'un aspecte lingüístic, el romàntic utilitza molt rarament oracions causals, perquè no és l'origen de les coses el que pot arribar a significar-les, sinó les seves oposades (una de les bases de la lingüística estructural és precisament que les coses existeixen en oposició a les altres). Això, naturalment, s'origina en el dualisme científics admès per Schelling.
He de fer referència obligada a les idees de Novalis (Frederic de Hardenberg), per a mi l'exponent més significatiu de l'inici de l'època romàntica. To i que va morir de tuberculosi als 28 anys va ser capaç d'escriure: "comprenem el món, quan ens comprenem a nosaltres mateixos"; i també: "estem en relació amb totes les parts de l'univers, passat, present i futur. Es pot predir el pervenir gràcies a l'observació general d'un mateix".
El deliri que produir l'ús del vi i estupefaents, remei, no vici, com ja se sap, va fer que el romàntic no busqui certeses científiques, sinó simples excitacions estètiques. Des de Novalis fins a Chopin els artistes romàntics patiren "el mal del segle", que fou, en efecte, també romàntic, la por. I no és que en èpoques anteriors no hagués conegut la humanitat el terror col·lectiu a morir-se. Ara no només pateix l'artista per la seva manca de salut i terror al seu final físic, sinó per l'angoixa de no aconseguir una obra conscient, perquè les regles retòriques professades a les universitats i la imitació de l'heroi clàssic i antic ja no serveixen.
La tuberculosi, la neurosi, el tifus, etc. van ser responsables de veritables hecatombes a les ciutats. Aquestes formes de comportament transcendeixen de l'ambient artístic i literari al social. La gent pateix "el mal del segle" per qualsevol causa. La influència d'aquests artistes desesperats o exaltats li escau a la societat, d'una bada per moda i d'una altra perquè de fet es beu o es prenen drogues, i les neurosis es multipliquen. La resistència física es debilita i les ciutats s'omplen d'ésser lúgubres exposats al suïcidi que, en efecte, causa veritables desgracies.
Novalis finalitza la seva vida dient:
La imaginació és una força extraordinària i la màgia és la ciència sintètica de la imaginació.
Tot ideal existent és real, possible i necessari. Tot acte voluntari ha de ser transformat en voluntari.
Jaume A. Mirallas